ÜYE OL

Lütfen kullanıcı adını ve şifreni gir!

Kullanıcı Adı / Şifremi Unuttum!

Detaylı Ara

Okey Sözlüğü Sabit

  • JoyPark
    Konu: 26 Yanıt: 31
    -40 JFP
    Offline
    Kazanılan Rozetler

    Okey'de neye ne denir öğrenelim.

    Okeyde çifte gitmek: Her oyuncunun kolaylıkla öğrenebileceği, ancak tecrübe sonucu kazanılan en etkili oyun taktiğidir. İsteyen oyuncunun taş durumunu göz önünde bulundurarak rahatlıkla "çifte gitmek" yolunu tercih edebilir. Bunun için elinizde bulunan taşların çift olmalarına dikkat edilmelidir. Yani aynı sayı ve aynı renkten olan taşları toplamalısınız. Atılan taşlar ve yerden çekeceğiniz taşların mutlak suretle takip edilmesi gerekmektedir. Ardından topladığınız her çift taş sizin bu oyun stratejisinde olmanızı sağlayacaktır.

    Okeyde çifte bitmek: Oyuncuların ıstakalarında yer alan taşların çift olarak toplanması ve ardından 7 çift sayısına ulaşılması durumunda yere atacakları son taş ile bu olayı gerçekleştirmiş sayılırlar. Okey oyunu içerisinde en fazla ceza puanı yükleyen ve aşırı derecede zevk verebilen bir oyun bitişidir. Zor ama olanaksız değildir. Usta oyuncuların her daim oyun taktikleri içerisinde sıkça görülmektedir.

    Okeyde El bitirme: Oyun sırasında düzenli bir uyum içerisine getirilen taşlar ve ardından fazla taşı atma durumudur. Yani elinizde bulunan sıralı seri veya renk serilerini uyum içerisinde oluşturduktan sonra geriye kalan fazla taşımızı, masada bulunan destenin üzerine koyma durumudur.

    Gösterge: Oyun başlangıcında okey taşını belirlerken, yere açtığımız taş göstergedir. Her oyuncuya taşlar dağıtıldıktan sonra eğer bu taşın çifti bir oyucuda ise diğer oyunculara gösterildiği zaman gösterge niteliğini taşıyacaktır. Bu taşın gösterilmesi durumda ise diğer oyunculardan 1 puan düşülmesine etki edecektir.

    Göstergeyi çift kabul etme: Her oyunda baştan belirlenmesi gereken bir kuraldır. Eğer oyun gösterge taşları ile çifte gitmek kabul edilmiş ise herhangi bir oyuncunun elinde bulunan gösterge taşı ile çift oluşturabilir. Oyunculara ekstra avantaj sağlar.

    Okey taşı: Oyun başlangıcında belirlenen gösterge taşının bir fazlasına okey taşı denir. Gösterge taşı ile aynı renktir. Ancak bir fazlası olarak kabul edilir.

    Okeye dönmek: Oyuncuların sıralı seriler oluşturmaları ve okey taşının boşa çıkması durumunda atılacağını işaret eden hamledir. Oyuncu okey taşını atması durumunda diğer oyunculardan iki kat puan düşülmesine sebep olur. Profesyonel okey oyuncularının tercih ettiği, risk ve heyecanı en yüksek taktiktir.

    Okey taşı atmak:
    Oyunu tamamlayan oyuncunun elinde bulunan okeyi masada bulunan bloğun üzerine koyarak bitmesidir. Bazen yanlışlıkla okey taşı atmaların yaşandığı oyunda amaç sadece okey taşı atarak bitmektir. Rakiplere iki kat fazla ceza puanı yansıtır.
    Okeyde bitmek: Okeycilerin oyun başından başlayarak sonuna kadar başarmak istedikleri tek amaçtır. Elinde 14 taşı uyumlu şekilde bir araya getiren oyuncunun son taşını, yani 15. taşını atması ile gerçekleşmektedir.
    Okeyde normal bitiş: Oyuncuların okey harici normal bir taş atarak bitmelerine denir. Rakiplerden 2 puan düşülmesine etki eden en doğal bitiş örneğidir.

    0

    20.1.2013

    Link kopyalandı.