Bilgi nedir?
Bilgi sözlük anlamı olarak insanın aklının hafızasının kaydedip saklayabileceği olgu, ilke ve gerçekliklerle bir konu hakkında öğrenebilen öğretilebilen her şey anlamına gelir.
Bu anlamda etrafımda bulunan her şey bize bilgi sunan birbirinden farklı birer materyal olmaktadır. Bu materyaller bize kullanmamıza yarayan ve ihtiyacımıza cevap veren kümülatif bilgi kaynakları olarak hizmet vermektedir.
Kümülatif bilgi etrafımızda olan her türlü veriyi kapsamaktadır. Bu kapsam dahilinde bize sunulan bilgi çeşitleri ise merak edilen her tür bilgi olabilmektedir. Kümülatif bilgi ile bilgi arasında en büyük fark ise gerçek dışı olmayan ve salt bilginin sunulduğu ortam anlaşılmalıdır.
Bilginin bize kümülatif olarak ulaşması belli birkaç aşama sonrasında olmaktadır.
Bu aşamalar sonucunda bilginin doğru olarak kullanıcıya sunulması sağlanmaktadır.
Bu aşamalar
Araştırma
Geliştirme
Kaydetme
Sunma
Araştırma safhasında kullanıcıya sunulacak olan kümülatif bilgi ilk önce ham olarak ele alınır. Ham olan bilgi hangi konu ile alakalı ise yardımcı ve destekleyici tezler fikirler ve öneriler eklenerek konu ile ilgili bilgi bankası oluşturulur. Oluşturulan bu bilgi bankası diğer aşamalarda kullanılmak üzere saklanır.
Geliştirme bölümünde ise kümülatif bilgiye ulaşmak için toplanan ve saklanan bilgilerin, kullanıcın istediği talep ettiği veya almak istediği veri yönünde kurgulanması ve tasnif edilmesiyle oluşur.
Örneklemek olursa Kümülatif bilgi youtube kanalımızda yayınlanan
https://www.youtube.com/channel/UCpFdqify3yTG-L4JMnAIjYw/featured parmak izlerinin farklı oluşumlarını anlatan videomuzu izleyebilirsiniz.
Kullanıcıya sunulması istenilen bilgi parmak izlerinin her insanda birbirinden farklı olmasıdır. Bu farklı olma sebeplerinin DNA kodlarına bağlı olarak veya kişinin gelişimi sırasında yasadığı olaylar sonrasında izlerin oluşumu ve şekillerini izleyebilirsiniz
Geliştirme aşaması tamamlandıktan sonra kullanıcıya iletilmesi gereken bilginin zai olmaması, kaybolmaması ve deforme olmaması için kaydedilmesi gerekmektedir.
Kümülatif bilgi sahibi olmaya yakınlaştık fakat her şey tamam mı?
Kullanıcı araştırılan, geliştirilen ve kaydedilen bu bilgilere ulaşımı nasıl sağlayacaktır.
Bu bilgiler kullanıcının anlamayacağı şekilde dilde veya görsellerle kullanıcıya iletilmedi ise kullanıcının işine yaramayacak ve gerçekten kaliteli olan bilgi adeta bir anlamsız bilgi yığını olacaktır.
Sunum bilginin işlenmesi araştırılması geliştirilmesi ve kaydedilmesinden sonra kullanıcıların anlayacağı şekilde gösterilme işidir.
Örnek olarak, yetişkinlerin anlayacağı bir videoyu çocuklar izlediği zaman anlamayabilir.
Bu çeşitli bilgileri bize toplayarak kümülatif bilgi hazinesi olarak sunan kanalımız https://www.youtube.com/channel/UCpFdqify3yTG-L4JMnAIjYw/featured linkinden takip ederek istediğiniz , sevdiğiniz ve merak ettiğiniz konularda eğitici bilgileri bulabilirsiniz